Susam



Susam dik büyüyen tek yılık bir bitkidir. Boyu (30-125 cm) ye kadar uzayabilir. Gövdeler uzunlamasına oluklu (karıklıdır) ve sık tüylüdür.

Ülkemizde tarımı yapılan yağ bitkileri içerisinde önemli bir yeri olan susam, tohumlarında %50-60 yağ içeren yazlık ve otsu bir bitkidir. Samsun’da üretimi yoktur.

Bileşiminde ayrıca %25 protein bulunmaktadır. Besleyici özelliği ve lezzetinden dolayı insan besini olarak çok miktarda tüketilir.



Üretimin her alanında kullanılan susam pastaneden alacağımız simitten severek tükettiğimiz helvalar da,evde yapılan her türlü hamur işlerinde tatlı ve tuzlu her türlü üründe rahatlıkla kullanılabilir.

Yapılan araştırmalar sonucunda susamın faydaları şöyle sıralanabilir



  • Bir antioksidan kaynağı olarak bilinen susam içindeki demir ve vitaminlerle kansızlığa çok iyi gelir.
  • Bağışıklık sistemine güç verir ve bağırsak kanserine yakalanma riskini düşürür.
  • İçinde barındırdığı E vitamini ile kalbe iyi gelir ve yağında yüksek derecede bulunan lesitin ile beyin ve sinir hücrelerine fayda saplar.
  • Tansiyon ve kolestrolün düşmesinde etkilidir.
  • Bunların yanı sıra susam cildin yaşlanmasını engellerken tırnak sağlığı için de epey faydalıdır. Ayrıca yağı ile saçlara canlılaştırır ve parlaklaştırır.