Havlıcan
Zencefilgiller familyasından güzel çiçekli, ıtırlı, çok yıllık, otsu bitkidir. Asya’nın tropik bölgelerinde yetişir. 150 kadar çeşidi vardır. Yüksekliği pek çok türünde 3 metre'ye varır. Yaprakları ince, uzun şeritler gibidir. Salkımlar halinde pembe ya da beyaz çiçekler açar. Baharat olarak kullanılan yerleri, uçucu yağ içeren kök sapları, yani toprakaltı gövdeleridir.
Bilimsel adı Alpina officinarum olan havlıcan, mutfaklarımızın baharat reyonunda yerini alan faydalı bitkilerdendir. Genellikle, hamur işlerinde, çikolata, dondurma, şekerleme, meşrubat yapımlarında kullanılır. Zencefilgiller familyasına mensup olan havlıcan, küçük galanga olarak da isimlendirilmektedir.
Yapılan araştırmalar sonucunda havlıcanın faydaları şöyle sıralanabilir
- Ağrıları geçirir, özellikle romatizma ağrısı çekenlere çok faydası vardır.
- Baş ağrısı ve baş dönmelerini dindirir.
- Mideyi güçlendirir, sindirim sisteminin düzene girmesini sağlar.
- Mide ve bağırsaklarda biriken gazları gidermesi bakımından da etkili bir bitkidir.
- Vücuda kuvvet verir. Balgamı Söktürür.