Kimyon



Kimyon, maydanozgiller familyasından otsu bir baharattır; anavatanı Akdeniz ve Orta Doğudur. Türk, Latin, Hint ve Arap mutfağında yaygın kullanılan bir baharat olan kimyon aynı zamanda eski çağlardan beri şifalı bir bitki olarak da kullanılmıştır. Siyah kimyon tohumları, karbonhidrat, mineraller, protein ve yağ asitleri de dahil yaklaşık 100 farklı kimyasal bileşen içerir. İslam kültüründe özel bir yeri bulunan kimyonun ölüm dışındaki tüm hastalıkları iyileştirdiğine inanılır. Kalp ve damar sağlığına ve diyabete iyi gelen kimyon bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir



Kimyon, başta Meksika, Hint, Afrika ve Asya olmak üzere dünyanın pek çok yerinde karabiberden sonra en yaygın kullanılan baharattır. Kurutulmuş tohumlar veya öğütülmüş toz şeklinde satılır. Köri tozu gibi birçok baharat karışımında da kullanılır. Ayrıca yemeklere lezzet katmasının yanı sıra, yıllardır dünyanın birçok yerinde şifa amaçlı da kullanılmaktadır. Bazı Güneydoğu Asya ülkelerinde sindirim, öksürük, ağrı ve karaciğer hastalıklarında kullanılır.

Yapılan araştırmalar sonucunda kimyonun faydaları şöyle sıralanabilir



  • Sindirimi düzenler.
  • Kas ve kemik gelişimini destekler.
  • Ciltteki kırışıklık, sarkma, yaşlılık lekeleri gibi yaşlanma belirtilerini doğal bir şekilde tedavi eder. Daha sağlıklı, genç ve güzel bir cilde kavuşmanıza katkıda bulunur.
  • Saç dökülmesi ve kepek oluşumunu engeller ve yeni çıkan saçların daha sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar. Saçlarınızı gürleştirir.
  • Kimyonun zayıflatıp zayıflatmadığını tespite yönelik yapılan bir çalışmada bir miktar yoğurda kimyon takviyeleri eklenmiş ve hastalar tarafından tüketilmiştir. Kimyonlu yoğurt tüketenlerin kimyonsuz yoğurt tüketenlere nazaran daha kolay kilo verdiği tespit edilmiştir.