Mahlep



Mahlep gülgiller familyasından, kiraz meyvesinin yabani bir türü olarak tanımlanıyor, boyu 6 ila 10 metreye kadar değişebilen bir ağaç olarak biliniyor. Ama bizi ilgilendiren kısmı tabii ki ağacın onunla aynı ismi taşıyan meyveleri ve hatta bu meyvelerin çekirdekleri. Siyah ve beyaz olmak üzere iki türü bulunan mahlebin beyaz olan türü mutfaklarda kendine sıklıkla yer buluyor, özellikle hamur işlerinin en önemli malzemelerinden biri sayılıyor.



Arapça “tatlı kokulu” ve "parfüm kralı" anlamına gelen mahlep, halk arasında meltem, İdris ağacı, kokulu kiraz, endirez, pis ağacı, taş kirazı gibi isimlerle de anılıyor.

Çokça kullanılan beyaz mahlep ağacı, dünya üzerinde en çok Güney Avrupa, Batı ve Kuzey Asya'da yetiştiriliyor. Ülkemizde ise mahlep ağaçlarına en çok Tokat, Amasya, Çorum, Mardin, Van, Ordu, Erzurum çevrelerinde rastlanıyor.

Yapılan araştırmalar sonucunda mahlepin faydaları şöyle sıralanabilir



  • Mahlep bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor, vücudun hastalıklara karşı olan direncini artırıyor.
  • Balgam söktürücü bir etki oluşturuyor.
  • Nefes darlığı ve astım solunum sorunlarına dayalı rahatsızlıklara çözüm oluyor.
  • Karaciğer hastalıklarının iyileşme sürecine destek oluyor.
  • Güçlü bir antioksidan etkisi olduğundan vücudu serbest radikallerden koruyor, bu sayede kalp ve damar hastalıklarından da koruyor.