Çam sakızı
Doğadan elde edildiği için ve herhangi bir ücret ödenmediği için eskiden hediye olarak çok uygun görülmese de aslında faydaları ile sevdiklerinizi düşündüğünüzü gösterebilmenin en güzel yollarından biri olabilir. İçeriğimizi okuduktan sonra sizin de çam sakızı ile ilgili fikirlerinizin değişeceğinden ve bu mucizevi doğal kaynağı evlerinizden eksik etmeyeceğinizden eminiz. İşte pek çok ağaç türünün bir arada bulunduğu doğanın koynundaki Çam Otel tarafından hazırlanan, çam sakızına dair bilmenizde fayda olan noktalar...
Çamgiller familyasından genellikle ladin ve köknar ağaçlarının kabuklarının arasında kendiliğinden oluşan ve küçük yuvarlak şekillere sahip olan çam sakızları, ağaç gövdesindeki çatlakların kapanması ve ağacın zarar görmemesi için üretilir. Ağacın yanı sıra insan sağlığı için de son derece yararlı olan bu özsu, el ile tek tek toplanarak elde edilir. Çam sakızı toplamak için ağacın hasarlı bölümleri aranır ve bu bölgeyi onarma işlevi gören çam sakızına ulaşılır.
Yüksek rakımlı bölgelerde rastlanan çam sakızları, ülkemizde en yaygın olarak Artvin şehrinin Borçka ilçesinde görülür. Sarımsı bir renge ve bala benzeyen bir kıvama sahiptir. Tadı ise acımsı ve keskindir. Bu ağaç özütünün sakız olarak anılmasının temel nedeni, bir sakız gibi çiğnenebilir yapıda olmasından kaynaklanır.
Doğada misket formunda bulunan çam sakızı, ağızda bir süre çiğnendikten sonra mor renge dönüşür, giderek sertleşir ve biraz daha çiğnendiğinde ufalanarak toz haline gelir. Günümüzde kıymeti çok bilinmeyen bu besin kaynağı, şifa deposu olarak görülebilir. Eşsiz özellikleri ve sunduğu faydalardan dolayı tıp alanında çam sakızından faydalanıldığı görülebilir.
Çam sakızının faydaları şöyle sıralanabilir
- Sakız çiğnemek yüz kaslarının hareketlenmesini sağlamaktadır. Özellikle de çam sakızı yüz kaslarını çalıştırması haricinde diş sağlığınızı da korumaktadır. Çam sakızı bu özelliğini haricinde cildi yeniler yüz etrafında kasların çalışmasını sağlar kırışıklığı önler.
- Çam sakızı ağız içinde oluşan zararlı plakların temizlenmesini sağlamaktadır. Çam sakızı diş etlerine bakım yaparak geliştirmektedir.
- Akciğerde oluşan iltihabı kurutan çam sakızı solunum yollarını da açmaktadır.
- Yaralar için macun kıvamına getirilen çam sakızı yaraların çok çabuk iyileşmesini sağlar.Macun kıvamında olan çam sakızı yara üzerine sürülerek iltihap oluşumunu engeller.
- Hazımsızlığa iyi gelen çam sakızı ayrıca yenilen yağlı veya et türü gibi ağır yiyeceklerin mide de çok daha hızlı sindirilmesini sağlar. Çam sakızı mideyi rahatlatır, güçlendirir ve reflü ile gastrit gibi mide rahatsızlıkları üzerinde oldukça etkilidir.