Akide Şekeri
4 Mayıs 2018Çerez ve Tarihi
4 Mayıs 2018Lokumun Tarihçesi.
Kimi kaynaklarda MÖ 226-652 yılları arası hüküm süren Sasaniler tarafından tüketildiği belirtilen “abhisa” tatlısının lokumun atası olduğu söylenmektedir. Lokum Osmanlı’da 16. yüzyıldan bu yana üretilmekte ve tüketilmektedir. 1777 yılında Kastamonu’dan İstanbul’a gelen, Bahçekapı’daki şekerci dükkanında lokum üretip satan Şekerci Hacı Bekir Efendi ile lokumun ünü artmıştır. Hatta bu ün Osmanlı sarayına kadar gitmiştir. 16. yüzyıla kadar şekerleme imalatında tatlandırıcı olarak pekmez ve bal kullanılmakta iken, rafine şekerin (kelle şeker) ülkemize gelmesiyle Hacı Bekir Efendi bu şekeri havanda dövüp eriterek lokum ve şekerleme yapımında kullanmıştır. Un yerine Alman bilim insanı Kirenhoff tarafından bulunan nişasta kullanmış ve bugünkü yumuşak kıvamında ilk lokumu üretmiştir. Kimi kaynaklarda Osmanlı Padişahı I. Abdülhamid’in isteği üzerine bunu yaptığına değinilmiştir. Sultan II. Mahmud döneminde “Şekercibaşı” unvanını alan Hacı Bekir Efendi’nin lokumunu tadan bir İngiliz gezgin lokumu “Turkish delight” olarak İngiliz literatürüne taşımıştır. Ardından lokum, dünyaca ünlü bir Türk tatlısı olduğunu ispatlama yolunda;
1906 yılında Fransa’nın Nice kentinde yapılan fuardaki başarısı, Hacı Bekir’in oğlu Ali Muhiddin Bey’e birinci mertebe Osmanlı Nişanı kazandırmıştır. Ayrıca, 1844 yılında Mehmet Kamil tarafından yazılan ve ilk basılı Türk yemek kitabı unvanına sahip olan Melce’ül Tabahhin’de de lokuma yer verilmiştir.
Bol köpüklü sohbetlerinize Tat oluyoruz...
„Şeker, nişasta, ve türüne göre meyve aroması ile hazırlanır.”
Lokum sitrik asit, şeker, nişasta, gıda boyası ve aroma ile yapılmaktadır. Şeker suda tam anlamıyla çözüleceği kadar kaynatılır. Sitrik asit ve nişasta ayrı kaplarda çözülmesi için bekletilir. Ardından sitrik asit ve nişasta şekerli su ile karıştırılır. Bu şekilde bir süre kaynatılır. Karışımın içine kaşık batırıldığında yapışkan bir kıvamda olup olmadığı kontrol edilir, nişastalı kaplarda 20 saat civarı bekletilir. Son işlem olarak, sert bir zeminde şekillendirilerek ambalajlanır.
Damak tadı, üretim şekli ve üretim yerine göre birçok lokum çeşidi bulunmaktadır. İşte lokum çeşitlerinden bazıları: kuş lokumu, fındıklı lokum, cevizli lokum, çifte kavrulmuş lokum, antep fıstıklı lokum, hindistan cevizli lokum, kaymaklı lokum, meyveli mini lokum, limonlu lokum, naneli lokum, narlı lokum, antep fıstık krokanlı lokum, narlı antep fıstıklı lokum, safranlı narlı antep fıstıklı lokum, atom lokum, gül yapraklı narlı antep fıstıklı lokum, çikolatalı lokum.
Kullanılan malzemeye göre besin değerleri değişmekle birlikte ortalama değerler bulunmaktadır. 100 gram lokumda: 89.28 gr karbonhidrat, 0.12 gr protein, 0.19 gr yağ, 0 gr lif, 0 mg kolesterol, 19 mg potasyum, 5 mg kalsiyum, 0.1 mg demir bulunmaktadır..
Lokumun bilinen onlarca faydası vardır. İşte lokumun öne çıkan özellikleri: Bademcik iltihabının azalmasına yardımcı olur. İçeriğindeki karbonhidrat ile böbrek hastaları için yararlıdır. Çıban ve yaralar için muhteşem bir iyileştiricidir.
En güzel anlarınıza Değer katın
Çeşit çeşit tatları ile damaüınıza uygun bir lokum FISTIKHAN da vardır.