Yer fıstığı nedir faydaları nelerdir.
Baklagiller familyasının bir üyesi olan yer fıstığı Türkiye’de daha çok gıda sanayisinde kullanılıyor. Bu kadar çok sevilerek tüketilmesine rağmen vatandaşlar bu bitkinin faydalarını, nasıl yetiştiğini ve kullanım alanlarını tam olarak bilmiyor. Tohumlarında %45-60 oranında yağ, %20-30 oranında protein, %18 oranında karbonhidrat, vitaminler ve madensel maddeler içeren bu bitkinin bilinen 32 türü bulunmaktadır. İlk kez Güney Amerika ülkesi Paraguay'ın uçsuz bucaksız vadilerinde yetiştirildiği düşünülen yer fıstığı yılda 30 ile 50 cm arasında büyümektedir.
Yapılan araştırmalar sonucunda Yer fıstığının faydaları şöyle sıralanabilir
- Özellikle kolon ve mide kanserine karşı etkili bir koruyucudur.
- Kötü kolesterol seviyesin düşürerek iyi kolesterol seviyesini yükseltir.
- İçeriğindeki zengin protein ve amino asitler sayesinde vücudun normal ve sağlıklı büyümesini sağlar.
- İçerdiği E Vitamini sayesinde cilt sağlığına oldukça faydası dokunur.
- Fazla miktarda yağ içerir ancak bu yağlar vücudumuz için faydalıdır. İçerdiği yağlar tekli doymamış ve doymamış yağlardır.
- Mutluluk hormonu olarak bilinen Seretonin hormonu üretimine yardımcı olan içeriğe sayesinde depresyona karşı da etkilidir.