Zencefil
Zencefilgiller familyasının örnek bitkisidir. Zencefil 1-2 metre boyunda çok yıllık bitki olup yurdumuzda yetişmez. Gövdesinin boruyu andıran bir duruşu vardır. Yapraklı sürgünler 1-2 metre boyunda olabilirken çiçek koçanını taşıyan sürgün 20 cm boyundadır. Çiçek koçanı 4-6 cm büyüklüğünde olup kozalağı andırır. Bu kozalak şeklindeki esmerimsi yaprakların altından çıkan çiçek sapları üzerinde çiçekleri bulunur. Kökleri yumru gibi birbirine bağlı, yassı, boynuz gibi ve etlimsi olup bu köklerle çevresine yayılır.
Anayurdunun Güneydoğu Asya olduğu sanılmakta, günümüzde Hindistan ve Malezya ile diğer bazı tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir.
Kurutulup öğütülerek toz haline getirilmiş kökleri ekmek, tatlı, pasta, şarap ve bazı likörlerin yapımında kullanılır. Ayrıca zencefil tozu, baharat olarak da tüketilir.
Yapılan araştırmalar sonucunda zencefilin faydaları şöyle sıralanabilir
- Mide ve bağırsak gazını sökme özelliği vardır.
- Mideyi yatıştırır.
- Vücuttaki kan dolaşımını hızlandırır.
- Bedeni ısıtır, terlemeyi sağlar.
- Sinir uçlarındaki çeşitli uyarı alabilen özelleşmiş hücrelere etki ederek ağrı kesici özelliği olduğu belirtilmiştir. Doğrudan ağrıyı kesici ve ağrıya neden olan iltihaplanmaları hafiflettiği gözlemlenmiştir.