Çerez ve Tarihi
4 Mayıs 2018Merhaba dünya!
15 Ocak 2020Kendine özel tadı, özellikle köpüğü, kokusu ve sunumu ile özgünleşmiş, gelenek haline gelmiştir. Dünya üzerinde telvesi ile sunulan tek kahve çeşididir.Türkiye’de hemen hemen tüm restoranların menülerinde yer almaktadır. Türk kahvesi ile ilgili yapılan araştırmalar bu kahvenin çıkış yerinin Güney Habeşistan’daki Kaffa Yöresi olduğunu göstermektedir..
14. yüzyılın başlarında keşfedilen bu kahve, muazzam kokusu ve tadı sayesinde Habeşistan’dan tüm dünyaya yayılmayı başarmıştır. İlk bulunduğu zamanlar kahve meyvesinin kaynatılması şeklinde tüketilen bu içecek daha sonraları kahve çekirdeklerinin kavrulup, öğütülerek pişirilmesi suretiyle yapılmaya başlanmıştır. Avrupa kahve ile Türkler sayesinde tanışmıştır.
Türk kahvesinin özünü bozmayan Avrupalılar pişirilmesi konusunda da hiçbir değişiklik yapmayıp tıpkı Türkler gibi pişirip tüketmişlerdir. En lezzetli Türk kahvesi ise kahve çekirdeklerinin taze ve ince öğütülmüş haliyle, kömür ateşinde, bakır cezvede yavaş yavaş pişirilenidir.
Özenle seçilen kahve çekirdekleri tam kıvamında kavrulup her gün taze çekilipsize en lezzetli kahve anlarını yaşatır.
„Telveli sunulan tek kahve türü olan TÜRK kahvesi aroması ile eşsizdir.”
Bizim en önemli ve dünyanın her tarafında bilinen bir kültürümüz olan Türk kahvesi, gündelik hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Dünya üzerinde telvesiyle sunulan tek kahve çeşididir.
Tanım olarak verecek olursak; Türkler tarafından keşfedilen bir metot ile pişirilen kahve türüdür. Önceleri Arap Yarımadası’nda kahve bitkisinin kaynatılmasıyla elde edilen içecek, daha sonra çekirdeklerin kavrulup, ince bir şekilde çekilmesi ve bunun da suyun içinde pişirilmesi yöntemiyle denenmiştir. Özellikle çekirdeklerin kavrulurken çıkardığı harika koku, herkesi mest edecek kadar güzeldir. Günümüzde çok pratik bir şekilde pişirilmesini sağlayan, elektrikli makineler olsa da, en lezzetli kahve kısık ateşte ve bakır cezvede yapılanıdır.
Bir orta boy fincan su için bir tatlı kaşığı kahve yeterlidir. Kısık ateşte çok fazla karıştırmadan 5 dakika içerisinde pişirebilirsiniz. Eğer çok köpüklü seviyorsanız kaynarken üzerine biriken köpüğü bir kaşık yardımıyla birkaç kez alarak, kahvenizin daha köpüklü olmasını sağlayabilirsiniz. Şeker miktarı ise tamamen sizin zevkinize bağlıdır.
Türk kahvesi hakkında bilinmesi gereken temel özellikler ise şunlardır;
-Damakta uzun süre tadını bırakabilir. -Köpüğü bozulmadığı sürece sıcaklığını en uzun süre muhafaza eden kahve türüdür. -Dünyanın en eski kahve pişirme metodudur. -Diğer türlere göre yoğunluğu daha fazladır. -Kıvamlı olan bu sıcak içki aroması ile kendine hayran bırakır ve bu lezzet saatlerce ağzınızda yer eder. -Kaynatılarak içilen tek kahve türüdür. -Çok fazla tüketilmesi önerilmez ancak üst üste içilse bile midede herhangi bir şişkinliğe sebep olmaz.Sohbetlerinize 40 yıllık değer katar
Geleneksel lezzetler ile ikram kahve geleneğidir.
Türk kahvesi hepimizin günde en az bir fincan içtiği bir içecektir. Bazıları çok sık ve fazla içtiği için kendilerinde herhangi bir değişim görmezler. Fakat daha nadiren içen insanlar içtikten sonra kendilerini daha enerjik hissetmektedir. Bu da çok fazla tüketilmemesi gerektiğinin bir göstergesidir.
Eğer gün içerisinde 4-5 fincan kahve içen biriyseniz, uykusuzluk sorununu da kabul etmiş anlamına gelirsiniz. İşte her gün tükettiğimiz Türk kahvesinin bilinen faydaları; -Kahve, kanda bulunan kolesterol seviyesini dengeler ve aşırı dalgalanmasını önler.
-Kullanılan ağrı kesicilerin, etkilerini yarı yarıya varan oranda artırdığı görülmüştür. -Kolesterol üzerinde denge etkisine sahip olduğu için kalp hastalıklarının birçoğunu önler. S-indirim sistemi sorunlarının düzeltilmesinde özellikle de bağırsak hareketlerini düzenlemede etkilidir. -Kahve ile yapılan masajlarla selülit gibi cilt problemlerine etki eder. Ayrıca cildi de yumuşatır. -Kahvenin içeriğinde antioksidan bulunur. Dolayısıyla kanser gibi ciddi hastalıklara karşı önleyicidir. -Dikkat artırılmasında ve zihni açmada olumlu etkileri vardır. Özellikle sabah saatlerinde içilen şekersiz kahvenin zihinsel fonksiyonları artırdığı ve konsantrasyon yeteneğini yükselttiği tespit edilmiştir. Uzmanlar kakao oranı yüksek bir çikolata ile birlikte tüketildiğinde bu etkilerinin daha fazla olduğunu belirtmektedir. -Türk kahvesinin baş ağrılarına ve kemik ağrılarına iyi geldiği de gözlemlenmiştir. -Her gün düzenli olarak içenlerin, hiç içmeyenlere kıyasla ömür sürelerinin daha uzun olduğu tespit edilmiştir. -Beyin ve hafızayı geliştirici özelliği ile düzenli olarak tüketildiğinde alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır. -Yine düzenli olarak günde 1-2 fincan içildiğinde şeker hastalığına yakalanma riskini azalttığı yapılan araştırmalar sonucunda ortaya konulmuştur. Vücuttaki yağ yakımını hızlandırır. Bu nedenle diyet yapanlar günlük listelerinde mutlaka Türk kahvesi bulundururlar. Spor başlamadan önce de bir fincan içilmesi yağ yakımının hızlanmasına yardımcı olmaktadır. -Yapılan araştırmalar düzenli olarak kahve içenlerin, içmeyenlere göre safra taşı oluşumu ile daha az karşı karşıya kaldığını ortaya koymaktadır. -Özellikle kadınlarda %25 daha az bu duruma rastlanmaktadır. -Oldukça ciddi bir sağlık sorunu olan karaciğer yağlanmasını önler. Karaciğer yağlanması her yıl daha da artan bir sorun. Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülme sıklığı artan bu sorunda kişi sürekli ağrı hisseder. İştahsızlık olur, önlem alınmazsa siroza kadar gidebilir.