İğde



İğde pek bilinmesede iğdenin faydaları hastalıklarda bitkisel iyileşme gösteren özelliğini yeni yeni farkına varıyoruz. iğde ağacı meyvesinin türkiyede hemen hemen her bölgesinde yetişebilen bir ağaç türüdür. latince ismi elaeagnus, familyası iğdeciler üyesidir. iğde yaprağı girimsi görünümünde yeşil renkli sonbaharda olgunlaşmaktadır. iğde çiçeğinin hoş bir kokusu olmakta, sarı renkli çiçeklenmesi ilkbahardadır. iğde yaprağının üstü tüylü, ağacı ise dikenlidir.



iğde yemişinin rengi sarı, dışı sert, tadı mayhoştur. vitamin deposu olan iğde halk arasında cıcıcılık,cışkan, pisat adlarıyla bilinmektedir. iğdenin dış kısmı kabuklu içi tüylü, iğde çekirdeği büyüktür. iğdenin içeriğinde; Organik asitler, Vitaminler, Flovan Glikozidler, Uçan yağ, Tanen vardır. Bakalım iğde neye iyi gelir? ne işe yarar? iğdenin zararları ve yan etkileri varmı görelim.

Yapılan araştırmalar sonucunda Antep fıstığının faydaları şöyle sıralanabilir



  • İğde tüketimi ağız ve diş sağlığı açısından yararlıdır.
  • İdrar sorunlarını düzenler.
  • Egzamayı engeller.
  • Yüzdeki sivilce ve siyah noktaların giderilmesinde kullanılır.
  • Böbreklerin ideal biçimde çalışabilmesini destekleyerek böbrek hastalıklarına iyi gelir.
  • C vitamini bakımından oldukça zengindir. Bu sayede soğuk algınlığına karşı vücudun korunmasına destek sağlar.