Kabak Çekirdeği



Kabak çekirdeği, kabak sebzelerinin içindeki çekirdeklerin alınıp, kurutularak elde edilen bir besin çeşididir. Kendine has bir tadı olan kabak çekirdeğinin faydaları oldukça fazladır.

Kabak çekirdekleri çinko açısından çok zengin besin kaynağıdır. Çinko bağışıklık sisteminin güçlenmesi yanında hücrelerin çoğalması, uyku sorunlarının giderilmesi, göz ve cilt sağlığı için de önemli bir mineraldir. Bunun yanında özellikle erkekler için cinsel fonksiyonları arttırmada etkilidir. Düzenli olarak kabak çekirdeği tüketimi, bünyenin ihtiyacı olan çinko değerini sürekli sağlıklı bir seviyede tutar.



Kabak çekirdeği genel olarak zayıflamaya yardımcı gıdalar arasında gösterilmemektedir ancak kontrollü olarak tüketildiğinde kilo vermenize yardımcı olabilir. Bu özelliği diğer bitkisel protein kaynaklarına göre daha yüksek oranda protein içermesinden ileri gelir. 1 avuç kabak çekirdeğinde yaklaşık 5 gram protein bulunur ve bu miktar günlük protein ihtiyacının %10’una denk gelmektedir.

Yapılan araştırmalar sonucunda ayçekirdeğinin faydaları şöyle sıralanabilir



  • Kabak çekirdeği, kemik oluşumu için önemli olan iyi bir magnezyum kaynağıdır
  • Kabak çekirdeğinde bulunan fitosteroller ve omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri LDL kolesterol (kötü kolesterol) seviyesini düşürr.
  • Kabak çekirdeği, mide, prostat, akciğer ve kolon kanseri dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerinin tedavisine yardımcı olur.
  • Kabak çekirdeği, idrar söktürücü ve antioksidan özellikleri nedeniyle vücuttaki toksinleri azaltmaya yardımcı olur. Dolaşımı uyarır, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını arttırır.
  • Kabak çekirdeğindeki yüksek bakır seviyeleri, vücuttaki kırmızı kan hücresi sayısını arttırır ve damarlardan kanın oksijenli geçişini iyileştirir. Düşük sodyum içeriği ile birlikte bu aktivite, kan basıncını düşürerek kalp sağlığını da iyileştirebilir.