Kaju nedir faydaları nelerdir.
Kaju fıstığı, bir bitki halinde yetişmektedir ve oldukça sevilen bir lezzettir. Sakızgiller familyasından bir bitkidir ve dünyaya ilk olarak Brezilya tarafından tanıtılmıştır. Brezilya’nın tanıtması ardından kısa sürede dünya lezzetleri arasına girmiştir. Tüm ülkelerde çerez tüketiminde en üst sıralarda yer almaktadır. Kaju fıstığı besin değeri açısından oldukça yüksektir. Besin değeri yanı sıra kalori bakımından da yüksek bir besindir. Bu durumdan ötürü fazla kilosu bulunanlar ve diyet yapanların olabildiğince az tüketmesi kilo vermeleri açısından fayda sağlayacaktır. Kaju fıstığı E vitamini, K vitamini, B6 vitamini ve B12 vitamini içermektedir. Ayrıca içeriğinde bol miktarda bakır bulundurmaktadır. Kaju fıstığı bakır özelliği ile vücutta bulunan bir çok problemi giderebilmektedir. Kaju fıstığı bütün olarak içeriğinde B1, E vitamini, potasyum, magnezyum, fosfor mineralleri barındırmaktadır. Kalori ve yağ içeriği yüksek olduğu için dozunda tüketilmesi önerilmektedir. Yüksek tansiyonu düşürür: İçerdiği magnezyum sayesinde kan basıncı sağlığı açısından kişiye fayda sağlamaktadır. Kalp sağlığını korur: Kaju fıstığı diğer fıstıklara oranla daha az yağ oranına sahiptir. Kolesterole etki etmez. Antioksidan içerdiğinden dolayı kalp sağlığına iyi gelmektedir..
Bir çok hastalığın temel nedeni olan serbest radikallere karşı etkili olan kaju serbest radikallerin verdiği zararları azaltmaktadır. Kaju fıstığı bakır, magnezyum, selenyum içermektedir. Kaju fıstığındaki besin değerleri tüm vücut sağlığı açısından olumlu etkilere sahiptir. Diş ve diş etleri sağlığına iyi gelir: Kaju fıstığının, diş ve diş etlerinin güçlendirici mineraller içerdiği bilinmektedir.düzenli bir şekilde kaju fıstığı tüketmek dişlerde geç çürümeye fayda sağlar ve dişlere sağlamlık vermektedir. Zararlı UV ışınlarına karşı koruma sağlar: Makula dejenerasyonuna karşı ve zararlı UV ışınlarının etkilerine karşı vücudu koruma özelliğine sahiptir.
Yapılan araştırmalar sonucunda Kajunun faydaları şöyle sıralanabilir
- İçerdiği potasyum tansiyon düşürücü özelliğe sahiptir. Ayrıca sinirlerin ve kalp kaslarının sağlıklı çalışmasını sağlar.
- İçerdiği D vitamini kemiklerin güçlü olmasını sağlar.
- Çinko içerdiğinden gribe karşı koruyucu etkisi vardır.
- Kajunun içerdiği yağın büyük bir kısmı (yaklaşık %75) sağlığa faydalı olduğu bilinen doymamış yağ asitlerinden oluşur.
- Vücut direncinin arttıran, yaraların iyileşmesini sağlayan,çinko vardır.
- şeker hastalığının gelişimini engelleyen ve antioksidan olarak nitelenen bir mineral olan selenyum içerir..
- Kaju kalorisi yüksek bir besindir.