Rezene



Maydanozgiller familyasından, genellikle iki yıllık bir bitkidir. Gövde dikine yükselir, oldukça sık çatallaşır, 1- 2 metre boyunda olabilir. Yaprakları ince ipliğimsi, ortadaki yapraklarla üsteki yaprakları sapsız olup oturmuş vaziyettedir. Çiçekleri altın sarısı renkte oldukça küçük, şemsiye demetini oluşturur. Meyveleri iki eşit parçadan oluşur ve bazen bitişik bazen tek olur. Kökleri iğ şeklinde olup aroma kokulu ve takriben parmak kalınlığında uzunca ve yan kökleri vardır.

Yetiştirildiği Yerler : Türkiye'nin Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yabani olarak yetişen bitki, Türkiye'nin hemen her yöresinde yetiştirmek mümkündür. Türkiye'de yetişen Tatlı Rezene de ayrıca dünyanın en kaliteli türlerinden biridir.



Bütün bu amaçlarla bitkinin ikinci yılının sonbaharında olgunlaşıp yarılan tohumları toplanıp kabukları tarakla temizlenerek gölgede hafifçe kurutulur. Çay hazırlanacağı zaman bu tohumlar biraz ezilir. Bitkinin tohumları yapışkan bitki sıvısı, şeker, nişasta, tanen, sabit ve uçucu yağlar içerir. Uçucu yağları tohuma anason kokusu verir ve bazı ülkelerde tohumu anason yerine salata ve yemeklere çeşni katmak üzere az miktarda kullanılır.

Yapılan araştırmalar sonucunda rezenenin faydaları şöyle sıralanabilir



  • Mide kasılmalarına iyi gelir
  • İştah açıcıdır, yemeklere karşı duyulan tiksintiyi giderir.
  • Safra üretimine yardımcı olur.Toksinlerin atılmasını sağlar.Fazla suyun atılmasına yardımcı olur
  • Göz sağlığını geliştirir. Yüksek tansiyonu düşürür
  • Bağırsakları temizler Vitamin ve mineral bakımından zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir