Kuru nane



Nane, insanlığın bildiği en eski mutfak bitkilerinden biridir. Olağanüstü tıbbi özellikleri onu şimdiye kadar bilinen en yaygın kullanılan bitkilerden biri haline getirmiştir. İçerdiği mineral ve vitaminler sayesinde nane birçok hastalığa şifa kaynağıdır



Mentha veya genellikle nane yaprağı olarak bilinen Lamiaceae cinsinden bir bitkidir. Nane ailesinde kabaca 20 tür vardır. Kuvvetli kokusu, ferahlatıcı ve rahatlatıcı etkisiyle bilinen nanenin yaprakları lezzetli bir baharattır ve geniş bir kullanım alanına sahiptir. Nane A vitamini bakımından oldukça zengindir. Bunun yanı sıra kalsiyum, magnezyum, potasyum, folat ve omega-3 yağlarını da bol miktarda barındırır.

Yapılan araştırmalar sonucunda Antep fıstığının faydaları şöyle sıralanabilir



  • Nane düzenli kullanımı, iyi bir gevşetici olduğundan ve tıkanıklığı giderdiği için astım hastaları için çok faydalıdır.
  • Nane mikrop öldürücü özelliklere sahip olduğundan ağız içindeki bakterilerin büyümesini engelleyerek ağız ve diş sağlığını korumaya yardımcı olur.
  • Mevsimsel alerjiler ve saman nezlesi (rinit olarak da bilinir) dünya çapında milyonlarca insanı etkiler. Nane yapraklarından elde edilen ekstraktların, saman nezlesi ve mevsimsel alerjiler ile ilişkili ciddi nazal semptomları şiddetlendiren bazı kimyasalların salımını inhibe ettiği gösterilmiştir.
  • Polikistik over sendromu ya da başka bir hormonal dengesizlikten muzdarip olanlar için, bu hastalığın tedavi edilmesine yardımcı olduğu gösterilmiştir.
  • Nane, insanlar üzerinde ekstraksiyon ve sükûnet etkisi verir. Bu nedenle nane tıp dünyasında aromaterapi olarak kullanılmıştır.
  • Kuru nane yaprakları bağışıklık sisteminizi iyileştirecek C vitamini içeriğine sahiptir. Bu nedenlerden dolayı tükettiğiniz yemeklere, çorbalara veya salatalara nane yaprağı ekleyebilirsiniz.