Chia tohumu
Chia tohumları, doğal olarak siyah veya beyaz renklidir (kahverengi olmamalıdır). Chia tohumları sadece son on yıl içinde ticari olarak popüler bir sağlık gıdası haline gelmiştir, ancak aslında en eski beslenme biçimlerinden biridir ve Maya ve Aztek diyetlerinin temelidir. Bu küçük tohumlar, kuru ağırlıklarının yaklaşık 10 katı sıvı emip tutarak genişleyebilir. Sıvıyı emdikleri zaman, tohumlar minyatür topları anımsatan jel benzeri globüller halinde şişer.
Bir fincan sıvı (badem sütü, meyve suyu veya inek sütü popüler seçimlerdir) bir çeyrek fincan tohum ile karıştırıp tüketilebilir. Chia tohumu tüketmenin en popüler yollarından biri olan chia tohumlu puding kolayca yapılabilen bir tatlıdır. Tohumlar jelleştikten sonra ve karışım artık sulu olmadığında, "puding" yenmeye hazır kıvama gelmiştir. Bu chia pudingi birkaç gün boyunca buzdolabında saklanabilmesine rağmen, 15 dakika gibi az bir sürede hazırlanabilmektedir. Chia'nın kendi başına baskın bir tadı olmadığı için, baharat, doğranmış meyve, fındık ve isteğe bağlı farklı diğer soslarla tüketilebilmektedir
Yapılan araştırmalar sonucunda chia tohumunun faydaları şöyle sıralanabilir
- 100 gramında 17 gram protein bulunan Chia tohumu ideal bir protein kaynağı.
- Cildi daha genç ve parlak gösteren Chia tohumunun etkili olabilmesi için düzenli bir şekilde kullanılması gerekiyor.
- Antep fıstığı, lutein ve zeaksantin gibi karotenoid antioksidanlar içerir. Bu antioksidanlar, yaşlılarda yaşla ilişkili oluşan göz hastalıklarına yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olur.
- Chia tohumunun faydaları arasında tok tutucu özelliği de yer alıyor. Bu sayede kilo alımını dengelemek mümkün.
- Lif bakımından zengin olan Chia tohumu bağırsak sistemini düzenliyor. Kronik kabızlık, hazımsızlık,gaz gibi sağlık problemlerini varsa düzenli olarak Chia tohumu tüketmelisiniz.
- Omega 3 yönünden de zengin olan bu tohumu bu özelliği ile kanser hücrelerini önlüyor ve beyni koruyor.